Dalším zajímavým projektem, který vytváříme je "Gastronomie propojená s uměním". Nejen známé osobnosti brněnské divadelní scény a velmi oblíbená gastronomická místa, ale také výstavy a design. Jak tyto dvě sféry souvisí? To vše se průběžně dozvíte, pokud nás budete sledovat v pravidelných intervalech. Lenka Minaříková s jejím neotřelým vtipem i fundovaností vám odtajní spoustu zajímavostí a míst, jelikož její vidění světa je nikoliv černobílé, ale s mnoha fazetami …
Na Hromnice o hodinu více, tvrdí starobylé rčení. A jak nejlépe využít tento čas? – ve společnosti Moravské banky vín, konkrétně s nádhernými víny z vinařství NEPRAŠ. Účastníci zážitkové degustace ocenili možnost srovnat několik vzorků Sauvignonu a Rýnského ryzlinku. Vybraná vína evokovala chuť prehistorického moře, jeho mineralitu.
Také etikety lahví připomínaly unikátní archeologický nález této lokality – mamutí kost s pravděpodobně nejstarší kresbou krajiny na světě.
Finále ochutnávky se podobalo stavbě katedrály, kam vcházíte po špičkách, jste uchváceni prostorem, akustikou a odkud se nikomu nechce odejít, jednoduše úchavtné rudé cuvée Gravettien = transfuzní a transformační radost ze života. NA ZDRAVÍ !
Nejen o Charitativní kuchařce "ŽIVOT", ale i o jídle. Kuchařka obsahuje více než 60 nejrůznějších receptů od míchaných vajec po strukturované dezerty. Na receptech se podílelo více než 20 šéfkuchařů, cukrářů a pekařů. Autorem kuchařky je šéfkuchař Jirka Zajíček. Kniha vznikla za podpory porotců Masterchef Radka Kašpárka (1 michelin star) a Přemka Forejta. Společně s fotografiemi jídel a příběhů ze života od světově uznávaného fotografa Jirky Turka a Jany Jabůrkové má téměř 300 stran.
Kohout NA VÍNĚ je pokaždé skvělý nápad. Art wine restaurant, jenž najdete v brněnském Domě umění, uvnitř krášlí mimořádný um sehraného týmu kuchařů a sommeliérů. Umějí naservírovat radost jak na talířích, tak ve sklenkách, estetický zážitek dotváří komplexní gastroenologické potěšení hostů. Lahůdky velkého degustačního menu ve spojení s vybranými víny a kvalitními minerálními vodami se staly naší soukromou oslavou života bez restrikcí.
Jako se ve francouzské kuchyni objevuje pokrm coq au vin v mnoha variantách, nejen za použití silného červeného burgundského, ale v jiném regionu zase s pikantním bílým, jinde dokonce se šampaňským, hosté restaurantu na Malinovského náměstí mají v dialogu s obsluhou dokonalou příležitost stát se spolutvůrci dobra, které následně těší všechny jejich smysly. V restaurantu jsou používány francouzské gastro techniky působivě postavené směrem do české kuchyně. Bohatě zásobená vinotéka nabídne ještě mnohem víc, než jen skvosty našich a francouzských vinic.
Šťastné okamžiky nám připravil právě ten pověstný kohoutek ve spojení s tvarůžkovou omáčkou, nadšené jsme byly rovněž tatarákem z jeleního masa. Co se týká dezertu - obě jsme měly ihned jasno – kompozice na talíři vizuálně připomínala slavné obrazy Joana Mirró, působila jako jednoznačná exploze barev a závratná radost.
S vínkem jsme se během zážitkové večeře toulaly po Pálavě a cestovaly i do regionu Languedoc; digestivem ve finále menu se stal destilát z malin. Jestliže Vy budete kdykoliv hledat partnera, jenž rozumí moderním trendům v gastronomii, který plně respektuje případné alergie, ale hlavně se řídí citem a preferencemi zákazníka, otevřete svou mysl a otevřete se KOHOUTŮM. Nebudete litovat, protože jejich pestrobarevné perutě Vás povznesou, odeženou od Vás všednost a nudu, ujistí Vás o skutečných hodnotách, trvalé existenci kvality, krásy a o síle kreativity.
Jak to? - Latinské označení pro vinnou révu (Vitis vinifera) má blízko k pojmenování pro život (vita); podobně je tomu s kultivací a šlechtěním, to není typické jen pro révu, týká se totiž i pěstování dobrého vkusu nás všech, kdo se počítáme mezi milovníky a obdivovatele vína.
Hledání harmonie v životě a ve víně a to v každém směru – na pohled, při nadechnutí a v každém doušku vína – tuto filozofii vyznávají a zosobňují oba spolumajitelé této zajímavé brněnské instituce: paní Irena Svobodová a pan Stanislav Šida. Jejich spolupráce trvá více než třicet let, nejen pravidelně, ale hlavně s láskou zvou na skleničku vína, k účasti na řízených degustačních akcích do působivého prostředí brněnského historického sklepení na ulici HLINKY.
Tak jako se daří kořenům révy, když cestou za živinami a vláhou dosahují hluboko, kulturním akcím Moravské banky vín sluší vlídný tón při zážitkové edukaci návštěvníků; velmi často se při nich dozvíte poutavě podané poznatky z historie a tradic našeho i světového vinařství, recepty a doporučení na snoubení vín s pokrmy.
Klasické čtvrteční ochutnávky na ve Vinném sklepě na HLINKÁCH se datují už od roku 1998; v červenci se vždy můžete osvěžit při degustaci růžových vín, v srpnu se důstojně slaví narozeniny císaře Napoleona formou Mezinárodní výstavy vín Grand Prix Austerlitz, kterou Moravská banka vín pořádá od roku 2004.
Jestliže máte rádi Brno, kde se od středověku víno hojně pěstovalo i pilo, zainvestujte do spolupráce s Bankou vín. Dokáží připravit program na míru klientovým přáním. Zažít u nich lze procházku časem s ochutnávkou archivních vín, prezentaci práce předních vinařů ať z Moravy, nebo ze světa. Užijete si soukromá soutěžní klání spojená s vínem, potěšíte se setkáním s révou teoreticky i prakticky, cestovat můžete virtuálně i ve skutečnosti a to jak doma, tak v zahraničí. Majitelé Moravské banky vín si shodně přejí, ať se dobrému vínu v Brně daří a nám všem ať ušlechtilá vína slouží na zdraví! https://bankavin.cz/
Gastro - nákupní přehlídka vín. Moravská Banka vín. Březen 2022.